Cases

Wat ik doe voor opdrachtgevers

Interim coordinator

Voor het Centre for Unusual Collaborations (CUCo) trad ik op als interim coordinator. CUCo is onderdeel van de alliantie tussen de Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen Universiteit & Research, de Universiteit van Utrecht en het Universitair Medisch Centrum van Utrecht (EWUU). Ik fungeerde als secretaris van het bestuur, was leidinggevende voor het team, zorgde voor de voortgang van de “business-as-usual” en trad op als aanspreekpunt voor EWUU. De organisatie ging door een lastige transitie-fase. Ik navigeerde door deze complexe samenwerking en gevoelige relaties door rust, helderheid en overzicht te brengen. Ik combineerde mijn management vaardigheden met mijn “zachte” vaardigheden, mijn facilitator toolbox en mijn systemisch perspectief.

logo centre for unusual collaborations
conference workshop

Conference workshops

Ik verzorgde verschillen workshops en sessies over samenwerken en faciliteren, onder andere voor de conferenties van ARMAnl en voor een wetenschappelijke conferentie over transdisciplinair samenwerken (TRED conference 2023). Mijn workshops en sessies kenmerken zich door een combinatie van theorie en een hoog gehalte aan interactie. Deelnemers krijgen de kans hun eigen casuïstiek te onderzoeken en best practices te halen uit hun eigen dagelijkse werk. Hiervoor gebruik ik met name werkvormen uit de Liberating Structures toolbox Ik leg verbindingen met theorie over groepsdynamica en de succesfactoren van samenwerken. Deelnemers komen naar buiten met nieuwe inzichten en met concrete actiepunten.

Research en community manager

Voor het Centrum voor Wiskunde en Informatica had ik een dubbele rol. Als research manager implementeerde ik de zogenaamde Research Semester Programmes, een belangrijk onderdeel van hun nieuwe strategie om de Nederlandse gemeenschap te versterken. Ik ontwierp de call procedure, schakelde tussen strategisch, tactisch en operationeel niveau, en voerde een pilot uit. Als community manager faciliteerde ik de leergemeenschap rondom de Research Semester Programmes. Dit kreeg vorm door de organisatie en facilitatie van kick-off bijeenkomsten en leerbijeenkomsten. Ik leerde onderzoekers om bij het ontwerp van (één of meerdere) bijeenkomsten te redeneren vanuit de doelen in plaats van de vorm en liet hen zien welke werkvormen ze kunnen gebruiken om hun bijeenkomsten interactief te maken.

logo CWI
case mini workshop als facilitator

Begeleiding van interdisciplinaire integratie

Universiteit Leiden heeft een subsidie voor interdisciplinaire onderzoeksteams, de zogenaamde KIEM beurs. Ik begeleidde één van de teams bij de integratie van hun disciplinaire perspectieven. Hiervoor gebruikte ik multimodale communicatie (VormTaal): door middel van het neerleggen van vormen bespraken we de onderzoeksvariabelen, de relaties daartussen en focus van het gezamenlijke onderzoek.

Programma manager

Als programma manager van de Topsector ICT was ik verantwoordelijk voor de implementatie van de Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Digitalisering. Ik ontwikkelde, ontwierp en implementeerde onderzoeks- en innovatieprogrammering in de vorm van “calls for proposals”. Hiertoe werkte ik samen met een complex veld aan belanghebbenden: onderzoekers, overheden en bedrijven. Onderdeel hiervan was een nauwe samenwerking met andere topsectoren en KIA’s. De resulterende programma’s waren een afgewogen puzzel van gezamenlijke ambities en doelen. Tegelijkertijd zorgde ik voor het bouwen van duurzame samenwerkingsrelaties met al deze belanghebbenden.

logo topsector ICT
logo kennis over zien bij een case als procesbegeleider

Procesbegeleider kennisagenda

Voor Kennis over Zien, een consortium van expertiseorganisaties voor blinden en slechtzienden, begeleidde ik een groep inhoudsdeskundigen bij het ontwikkelen van de kennisagenda Cerebrale Visuele Stoornissen. Kennisagenda’s geven kennisbehoeftes weer van de doelgroep en van de professionals. Ze maken strategische keuzes mogelijk bij onderzoek en kennisontwikkeling. Ik ontwierp het proces samen met de groep, zorgde voor transparantie, hield overzicht, haalde kennisbehoeftes op tijdens consultatieworkshops en faciliteerde de bijeenkomsten. Tegelijkertijd zorgde ik voor een goede onderlinge verstandhouding binnen de groep, gedeeld eigenaarschap en gedragen besluitvorming. Mijn aandacht voor zowel de kwaliteit van het proces als de betrokken mensen zorgde voor een stevig fundament onder de samenwerking.

Kennismakingsworkshop Liberating Structures

Wageningen Dialogues vroeg mij en twee collega’s om de universitaire gemeenschap kennis te laten maken met Liberating Structures. Deze werkvormen zijn bij uitstek geschikt voor de dialoog met de maatschappij, voor interdisciplinaire samenwerking in onderzoek en voor inclusief onderwijs. Deelnemers ervoeren de energieke, verbindende en inclusieve werkvormen van Liberating Structures en verkenden de mogelijkheden voor toepassing in hun dagelijks werk.

case mini workshop als facilitator
logo visio bij case als interim

Interim beleidsmedewerker onderzoek

Voor Koninklijke Visio werkte ik als interim beleidsmedewerker in het team Onderzoek & Zorgverbetering. Ik coördineerde de bijdrage van Visio aan een interdisciplinair consortium met verschillende universiteiten, hogescholen en bedrijven voor een NWO-aanvraag. Ik zorgde voor interne bestuurlijke afstemming, schreef workpackages en liet de bijdragen van verschillende disciplines op elkaar aansluiten. Daarnaast bouwde ik aan datamanagementbeleid over de grenzen van organisatieonderdelen heen, droeg ik bij aan de ontwikkeling van het team, faciliteerde ik strategische verkenningen in het kader van toekomstbestendige zorg en was ik inhoudelijk adviseur. De opdracht bij Visio sloot ik af met het ontwerpen, organiseren en faciliteren van een dialoogsessie tussen het bestuur van Visio en wetenschappers.

Begeleiding heisessies

Voor Kennis over Zien, een consortium van expertiseorganisaties voor blinden en slechtzienden, begeleidde ik meerdere heisessies met professionals van de verschillende organisaties. Deze sessies dienden als vertrekpunt voor gezamenlijke meerjarenplannen. Tijdens deze sessies werd de samenwerking over grenzen heen verstevigd, formuleerden de groepen samen hun missie en doelen, brachten deelnemers de lopende activiteiten een stap verder en identificeerden ze nieuwe gedeelde projecten. Mijn sessies zijn productief, inspirerend, veilig en toegankelijk. Ik kon de samenwerking en de vorming van meerjarenplannen een flinke duw in de goede richting geven.

case heisessie als facilitator
logo wageningen university & research

Liberating Structures: een inclusieve leeromgeving

Liberating Structures zijn ontworpen voor het voeren van inclusieve gesprekken en bijeenkomsten. Ieder stem wordt gehoord. Dat komt van pas in vele academische settings. Voor het Education Design Festival van de Universiteit Wageningen ontwierp en faciliteerde ik, samen met docenten van Wageningen, een workshop over hoe Liberating Structures kunnen bijdragen aan een veilige leeromgeving waarin studenten actief participeren. Workshop deelnemers verkenden samen succesfactoren voor het creëren van een safe and brave space in hun lessen, ervoeren de kracht van Liberating Structures en gingen dieper in op de theoretische achtergrond van deze inclusieve toolbox.